Trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa piešķiršana

Valmieras novada pašvaldība

Informācija atjaunota 18.03.2024.

Nospiežot pogu "Pieprasīt pakalpojumu", Jūs tiksiet pārvirzīts uz e-adresi
Personas ar zemiem ienākumiem Saņēmēji

Tiesības saņemt trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu un sociālos pabalstus ir Valmieras novada administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušām personām vai personām, kuru pēdējā deklarētā dzīvesvieta ir bijusi pašvaldības administratīvajā teritorijā un kuras ar iesniegumu vērsušās Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldē. Trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni nosaka valsts, un tas 2024. gadā ir 343 EUR pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 240 EUR pārējām personām mājsaimniecībā. Valmieras novada pašvaldībā maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis no 2024. gada 1. janvāra paaugstināts uz 411 EUR (iepriekš 376 EUR) pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 288 EUR (iepriekš 264 EUR) pārējām personām mājsaimniecībā. Maznodrošinātai mājsaimniecībai iespējams saņemt atvieglojumus - ēdināšanas maksas atvieglojumus pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs, nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu, labvēlīgākus nosacījumus, saņemot atsevišķus sociālās palīdzības pakalpojumus, saņemt pārtikas pakas u.c.

  • 1.
    Pakalpojuma saņemšanas procesa apraksts

    Lai izvērtētu mājsaimniecības atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, viena no mājsaimniecības personām (turpmāk – iesniedzējs) vēršas pašvaldības Sociālo lietu pārvaldē (turpmāk – sociālais dienests), uzrāda personu apliecinošu dokumentu un iesniedz: - iesniegumu, kuru parakstījušas mājsaimniecības pilngadīgās personas; - darba devēja izziņu par katra darba ņēmēja mājsaimniecībā darba samaksu par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem , ja personas kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu izrakstos nav nepieciešamās informācijas; - izziņu par katra saimnieciskās darbības veicēja mājsaimniecībā ienākumiem no saimnieciskās darbības par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem; - visu mājsaimniecībā esošo personu kredītiestāžu maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu izrakstus par pēdējo trīs pilnu kalendāra mēnešu naudas līdzekļu kustību un konta atlikumu perioda sākumā un beigās; - dokumentus, kas apliecina neregulāra rakstura ienākumus un saņemtos maksājumus par 12 kalendāra mēnešu periodu pirms iesnieguma iesniegšanas. - iesniegumu, kuru parakstījušas mājsaimniecības pilngadīgās personas; - darba devēja izziņu par darba samaksu par pēdējiem trim pilniem kalendāra mēnešiem par katru darba ņēmēju mājsaimniecībā, ja personas kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu izrakstos nav nepieciešamās informācijas; - izziņu par ienākumiem no saimnieciskās darbības par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem par katru saimnieciskās darbības veicēju mājsaimniecībā; - visu mājsaimniecībā esošo personu kredītiestāžu maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu izrakstus par pēdējo trīs pilnu kalendāra mēnešu naudas līdzekļu kustību un konta atlikumu minētā perioda sākumā un beigās; - dokumentus, kas apliecina neregulāra rakstura ienākumus un saņemtos maksājumus par 12 kalendāra mēnešu periodu pirms iesnieguma iesniegšanas; - citus dokumentus, ja tas ir nepieciešams lēmuma pieņemšanai. Sociālais dienests sadarbībā ar pieteikuma iesniedzēju elektroniski sagatavo iztikas līdzekļu deklarāciju (turpmāk - deklarācija) pašvaldības informācijas sistēmā, izmantojot valsts un pašvaldību informācijas sistēmās un iesniegtajos dokumentos esošos datus. Iesniedzējs paraksta pašvaldības informācijas sistēmā sagatavoto deklarācijas izdruku, apliecinot deklarācijā sniegto ziņu patiesumu, ja vien deklarācija nav iesniegta, izmantojot vienoto valsts un pašvaldību dienestu portālu (www.latvija.gov.lv). Sociālais dienests pēc dokumentu saņemšanas un deklarācijas sagatavošanas izvērtē mājsaimniecības materiālos resursus un 30 dienu laikā nosaka mājsaimniecības atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam un pieņem lēmumu par sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt sociālo palīdzību, ja nav ievērotas normatīvo aktu prasības. Par pieņemto lēmumu sociālais dienests informē iesniedzēju.

  • 1.
    Pārsūdzēšana

    Pašvaldības sociālā dienesta lēmumu par ģimenes (personas) atbilstību vai neatbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas personas (ģimenes) statusam var apstrīdēt pašvaldības domē. Pašvaldības domes pieņemto lēmumu ģimene (persona) var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

  • 1.
    Kontaktinformācija
    Nosaukums:
    Valmieras novada pašvaldība
    Reģistrācijas numurs:
    90000043403
    Papildu informācija:
    Valmieras novada Sociālo lietu pārvalde, Lāčplēša iela 2, Valmiera, Valmieras nov., LV-4201, tel. nr.: 64207140

Pakalpojumu kanāli:

  • 1.
    Klātienes kanāli
    Citi klātienes kanāli:
    Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldes Sociālās palīdzības nodaļa (pabalsti)
    Adrese:
    Lāčplēša iela 2, Valmiera, Valmieras nov., LV-4201
    Darba laiki:
    Pirmdiena 08:00 - 18:00

    Pusdienlaiks no 12:00 līdz 13:00

    Otrdiena 08:00 - 17:00

    Pusdienlaiks no 12:00 līdz 13:00

    Trešdiena 08:00 - 17:00

    Pusdienlaiks no 12:00 līdz 13:00

    Ceturtdiena 08:00 - 17:00

    Pusdienlaiks no 12:00 līdz 13:00

    Piektdiena 08:00 - 16:00

    Pusdienlaiks no 12:00 līdz 13:00

    Sestdiena -
    Svētdiena -