Vārda, uzvārda, tautības ieraksta maiņa

Valmieras novada pašvaldība

Informācija atjaunota 11.01.2024.

Nospiežot pogu "Pieprasīt pakalpojumu", Jūs tiksiet pārvirzīts uz jaunu lapu
Fiziskās personas Saņēmēji
Maksas pakalpojums

Vārdu vai uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas Republikas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā minētajiem iemesliem: - vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā; - persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu; - persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu; - persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā; - persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu; - personai mainīts dzimums; - viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu; - persona vēlas iegūt mātes vai tēva uzvārdu. Persona, kura nav sasniegusi 15 gadu vecumu vārdu vai uzvārdu var mainīt, ja viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu. Persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ir tiesīga vienu reizi mainīt tautības ierakstu pret savu tiešo augšupējo radinieku tautību divu paaudžu robežās, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un var pierādīt savu radniecību ar minētajām personām. Persona, kura Latvijā uzturas ar derīgu uzturēšanās atļauju, reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās apliecību, ir tiesīga mainīt tautības ierakstu pret tautības ierakstu "latvietis" vai "lībietis (līvs)". Ja tautības ieraksts ir mainīts pirms pilngadības sasniegšanas, to vienu reizi var mainīt arī pēc pilngadības sasniegšanas.

  • 1.
    Pakalpojuma saņemšanas procesa apraksts

    1. Persona, kura vēlas mainīt vārdu, uzvārdu vai tautības ierakstu, iesniegumu iesniedz Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā: - pa pastu, nosūtot uz adresi Brīvības bulvāris 36, Rīga, LV-1536; - elektroniski, nosūtot uz e-pastu dzimts.dep@tm.gov.lv, ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu; - nosūtot no oficiālās elektroniskās adreses (e-adreses) adresātam “Tieslietu ministrija”. - klātienē personīgi jebkurā pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas Republikas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs. 2. Maksājumu solis Iesniedzot iesniegumu, jāsamaksā valsts nodeva. Nodeva nav jāmaksā: - ja viens no nepilngadīgās personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu; - ja persona pašreizējo tautības ierakstu vēlas mainīt pret tautības ierakstu “lībietis (līvs)”. 3. Pakalpojuma saņemšana Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments pieņem lēmumu par atļauju vai atteikumu vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņai viena mēneša laikā no iesnieguma un tam pievienoto dokumentu saņemšanas dienas Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā. Lēmums par atļauju mainīt vārdu, uzvārdu vai tautības ierakstu vai par atteikumu mainīt vārdu, uzvārdu vai tautības ierakstu personai tiek nosūtīts pa pastu ierakstītā sūtījumā uz iesniegumā norādīto adresi vai elektroniski, parakstīts ar drošu elektronisko parakstu. Lēmums stājas spēkā brīdī, kad tas paziņots adresātam (ja lēmums tiek sūtīts pa pastu - septītajā dienā pēc tā nodošanas pastā, ja lēmums tiek sūtīts elektroniski - nākamajā darba dienā). Vārda vai uzvārda maiņu atsaka, ja: - persona ir sodīta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu un sodāmība nav dzēsta vai noņemta; - personas vārda vai uzvārda maiņas iemesls neatbilst nevienam no Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā uzskaitītajiem iemesliem; - persona nav iesniegusi visus nepieciešamos dokumentus; - persona nav samaksājusi valsts nodevu. Tautības ieraksta maiņu atsaka, ja: - persona pēc pilngadības sasniegšanas tautības ierakstu jau ir mainījusi; - dokumenti nepierāda personas radniecības saites un radniecības pakāpi ar personu, kuras tautību vēlas iegūt; - persona nav iesniegusi visus nepieciešamos dokumentus; - persona nav samaksājusi valsts nodevu.

  • 1.
    Maksājumu informācija
    Pakalpojuma cena:
    71 EUR
    Maksājuma piezīmes:
    Valsts nodeva nav jāmaksā: - ja viens no nepilngadīgās personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu; - ja persona pašreizējo tautības ierakstu vēlas mainīt pret tautības ierakstu “lībietis (līvs)”.
  • 1.
    Dokumenti un veidlapas

    Vārda vai/un uzvārda maiņas iesniegumam jāpievieno: - nepilngadīgai personai – vecāku rakstveida piekrišanu, izņemot, ja vecāks notiesāts par tīša smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu; - nepilngadīgai personai, kura ir aizbildnībā - aizbildņa rakstveida piekrišanu un bāriņtiesas lēmumu par vārda vai uzvārda maiņas atbilstību bērna interesēm; - ja kāds no civilstāvokļa aktu reģistrācijas dokumentiem ir sastādīts ārvalstī, jāuzrāda ārvalstī izdotos dokumentus (par dzimšanu, laulības noslēgšanu, bērna dzimšanu), noformētus atbilstoši MK 22.08.2000. noteikumiem Nr. 291 vai ar notariāli apliecinātu tulkojumu atbilstoši Valsts valodas likumam; - ja vārda vai uzvārda maiņas iemesls ir apgrūtināta iekļaušanās sabiedrībā – argumentētu skaidrojumu, kāpēc esošais vārds vai uzvārds apgrūtina iekļauties sabiedrībā, un kā izvēlētais vārds vai uzvārds veicinās iekļaušanos sabiedrībā; - ja vārda vai uzvārda maiņas iemesls ir dzimuma maiņa, jāuzrāda ārstniecības iestādes (ārstniecības personas) izdots daļēju vai pilnīgu dzimuma maiņu apliecinošs dokuments. Tautības ieraksta maiņas iesniegumam jāpievieno: - nepilngadīgai personai – vecāku rakstveida piekrišanu; - nepilngadīgai personai, kura ir aizbildnībā - aizbildņa rakstveida piekrišanu un bāriņtiesas lēmumu par tautības ieraksta maiņas atbilstību bērna interesēm; - ja tautības ierakstu vēlas mainīt pret ierakstu "latvietis" – trešajai pakāpei atbilstošu valsts valodas prasmi apliecinošu izglītības dokumentu, bet, ja persona ir 1. grupas invalīds bez invaliditātes termiņa ierobežojuma, 2. vai 3. grupas redzes, dzirdes vai runas invalīds vai ir vecāka par 75 gadiem, - otrajai pakāpei atbilstošu valsts valodas prasmi apliecinošu izglītības dokumentu; - ja kāds civilstāvokļa aktu reģistrācijas dokuments sastādīts ārvalstī, jāuzrāda ārvalstī izdotos dokumentus - dzimšanas apliecību, tēva vai mātes dzimšanas apliecību vai izrakstu no dzimšanas reģistra, pierādot radniecību ar tiešajiem augšupējiem radiniekiem, un dokumentus, kuri apstiprina šo personu tautību. Ārvalstīs izdotam dokumentam jāpievieno MK 22.08.2000. noteikumos Nr. 291 noteiktajā kārtībā vai notariāli apliecināts tulkojums atbilstoši Valsts valodas likumam; - ja tautības ierakstu vēlas mainīt pret ierakstu “lībietis (līvs)” un ar dokumentiem etniskā izcelsme nav pierādāma – lībiešu (līvu) organizācijas atzinumu par personas etnisko izcelsmi.

  • 1.
    Kontaktinformācija
    Nosaukums:
    Valmieras novada pašvaldība
    Reģistrācijas numurs:
    90000043403
    Papildu informācija:
    Valmieras novada Dzimtsarakstu nodaļa, Cēsu iela 2, Valmiera, Valmieras nov., LV-4201, dzimtsaraksti@valmierasnovads.lv, tel. nr.: 64225913, 25620055

Pakalpojumu kanāli:

  • 1.
    Klātienes kanāli
    Citi klātienes kanāli:
    Valmieras novada Dzimtsarakstu nodaļa
    Adrese:
    Cēsu iela 2, Valmiera, Valmieras nov., LV-4201
    Darba laiki:
    Pirmdiena 09:00 - 18:00

    Pusdienlaiks no 12:00 līdz 13:00

    Otrdiena 09:00 - 17:00

    Pusdienlaiks no 12:00 līdz 13:00

    Trešdiena 09:00 - 12:00
    Ceturtdiena 09:00 - 15:00

    Pusdienlaiks no 12:00 līdz 13:00

    Piektdiena 09:00 - 12:00
    Sestdiena 09:00 - 16:00

    Svinīgās laulību, dzimšanas reģistrācijas un kāzu jubilejas ceremonijas, bērnības svētki

    Svētdiena -